Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuw pensioenstelsel

Het kabinet heeft samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten. In het Pensioenakkoord staan nieuwe afspraken over pensioenen en AOW. Die afspraken worden nu verder uitgewerkt.

Door die verdere uitwerking van het Pensioenakkoord komt er eigenlijk een nieuw pensioenstelsel in Nederland. De pensioenregeling van Pensioenfonds Meubel gaat hierdoor ook veranderen. Op deze pagina lees je hoe en wanneer dit gebeurt. En wat dit voor jou betekent.

Waarom nieuwe regels voor pensioen?

De regels voor pensioen gaan veranderen, omdat het een aantal problemen oplost. Bijvoorbeeld dat de pensioenen nu niet altijd omhoog kunnen als het goed gaat met de economie. De huidige regels laten dat vaak niet toe.

Veranderingen door het nieuwe pensioenstelsel

In het nieuwe stelsel staat niet langer de pensioenuitkering centraal. In plaats daarvan staat de pensioenpremie centraal. Voorheen was het uitgangspunt dat je van te voren ongeveer wist hoe hoog je pensioen later werd. Dat is straks niet meer zo.  

Je bouwt straks niet meer een pensioen op, maar een vermogen. Dat vermogen, of pensioenkapitaal, beheert jouw pensioenfonds voor je. Je pensioenkapitaal gaat meebewegen met de economie. Tijdens de periode dat je premie betaalt, krijg je steeds een inschatting hoe je ervoor staat. Je krijgt dan te zien hoeveel pensioen je waarschijnlijk kunt verwachten. 

Als je met pensioen gaat, koop je een pensioenuitkering aan. Voor de meeste mensen zal ook de hoogte van de pensioenuitkering meebewegen met de economie. 

Dit weten we tot nu toe over het nieuwe stelsel

Wat zijn de volgende stappen?

Stap 1

Het conceptwetsvoorstel gaat naar de Tweede Kamer. Als de Eerste en Tweede Kamer het voorstel goedkeuren, gaat de nieuwe pensioenwetgeving in. Naar verwachting is dat 1 juli 2023.

Stap 2

Vanaf dan maken werkgevers en vakbonden afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. De werkgevers en vakbonden in de Meubelindustrie en Interieurbouw, Tentoonstellingsbouw, Houthandel en Orgelbouw kozen eind 2021 voor de solidaire pensioenregeling. Het pensioenfonds zorgt er vervolgens voor dat zij de nieuwe pensioenregeling kan invoeren.

Stap 3

Uiterlijk 1 januari 2027 moeten pensioenfondsen klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. Pensioenfonds Meubel wil de nieuwe regeling in 2025 invoeren. Vanaf dat moment kun je zien wat dit voor jouw pensioen betekent.

Sociale partners nemen de besluiten

De sociale partners nemen de besluiten maar bij veel zaken betrekken zij uiteraard ook het pensioenfonds. Besluiten die genomen moeten worden:

  • Hoe gaat de pensioenregeling eruitzien?
  • Gaan de bestaande pensioenaanspraken en -rechten over?
  • Hoe wordt het collectieve vermogen evenwichtig verdeeld naar individueel vermogen?
  • Worden deelnemers gecompenseerd, en hoe, als ze erop achteruitgaan in vergelijking met de huidige pensioenregeling?

Nieuwe pensioenregeling uiterlijk in januari 2025

Om de nieuwe pensioenregeling te kunnen invoeren moeten de sociale partners met elkaar tot overeenstemming komen. Uiterlijk in januari 2027 moeten alle pensioenfondsen over zijn naar de nieuwe regels. Het is de bedoeling dat Pensioenfonds Meubel al in 2025 overgaat naar de nieuwe pensioenregeling.

Tot die tijd is er dus nog veel werk aan de winkel. Werk waarop we ons nu goed voorbereiden. Maar waar we pas echt mee aan de slag kunnen als er meer duidelijk is. We willen niet te vroeg beginnen, om zo onnodige kosten te voorkomen.