Overslaan en naar inhoud gaan

Wijzigingen in de premie en opbouw


De inkoop van pensioen wordt duurder. Daarom gaat de pensioenpremie omhoog. Werk je in de meubelbranche, tentoonstellingsbouw of orgelbouw (Regeling A)? Dan gaat ook je pensioenopbouw omlaag. 

Maatregelen die Pensioenfonds Meubel doorvoert

Regeling A: pensioenopbouw omlaag, pensioenpremie omhoog 

Als je werkt in de meubelbranche, tentoonstellingsbouw of orgelbouw gaat jouw pensioenopbouw gaat omlaag van 1,72% in 2020 naar 1,67% in 2021. De pensioenpremie gaat omhoog van 23,7% naar 25,2% in 2021. Als werknemer betaal je de helft van de premie.

Regeling B: pensioenopbouw gelijk, pensioenpremie omhoog

Je werkt in de sector houthandel. Jouw pensioenopbouw blijft gelijk. Je bouwt in 2021 1,875% op. Net als in 2020. De pensioenpremie gaat omhoog van 26,4% naar 26,6%. Als werknemer betaal je 13,3%. Je werkgever betaalt ook 13,3%. Bij elkaar is dit onvoldoende, daarom komt nog 2,2% uit de bestemmingsreserve sociale partners houtbedrijf.

Waarom zijn deze wijzigingen nodig? 

Er is veel onzekerheid in de financiële wereld en de rente blijft naar verwachting erg laag. Lage rente maakt het inkopen van pensioen veel duurder. De sociale partners van de meubelbranche, tentoonstellingsbouw en orgelbouw hebben daarom voor de volgende oplossing gekozen: de premie gaat iets omhoog en de pensioenbouw voor regeling A gaat iets omlaag. 

De sociale partners van de sector houthandel hebben ervoor gekozen om de premie te verhogen en de pensioenopbouw gelijk te houden (regeling B). Daarnaast wordt de bestemmingsreserve van de sociale partners houtbedrijf ingezet.

De wijzigingen gelden voor zolang het nodig is. Als we vooruitkijken, blijft de lage rente een probleem. De kans op meer maatregelen is in de komende jaren zeker nog aanwezig. 

Wat betekenen deze wijzigingen voor jou? 

  • In 2021 ga je meer pensioenpremie betalen. Op jouw loonstrookje zie je hoeveel pensioenpremie je precies betaalt. En als je in Regeling A valt (meubelbranche, tentoonstellingsbouw of orgelbouw) dan ga je minder pensioen opbouwen.  
  • Het verlagen van het opbouwpercentage voor deelnemers in Regeling A heeft ook gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Maar omdat je minder ouderdomspensioen gaat opbouwen, wordt het nabestaandenpensioen ook minder.
  • De wijzigingen gaan over het pensioen dat je vanaf 1 januari 2021 opbouwt. Het pensioen dat je bij ons hebt opgebouwd tot 1 januari 2021 verandert dus niet.

Rekenvoorbeeld

Download het rekenvoorbeeld (pdf). Hierin laten we de gevolgen zien van een hogere premie. En wat een lagere pensioenopbouw voor deelnemers in Regeling A betekent.