Actuele dekkingsgraad omhoog door de stijging van de rente

28
mrt
2019

In februari steeg de actuele dekkingsgraad met 1,5%. We hebben de stijging vooral te danken aan de ontwikkeling van de rente op de technische voorziening. Die steeg in één maand van -2,9% naar 1%.

De beleidsdekkingsgraad is geëindigd op 108,1%. Een daling van 0,1%. Dit komt omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde van de actuele dekkingsgraad is (over de afgelopen 12 maanden). In onderstaande grafiek is te zien dat de actuele dekkingsgraad het laatste kwartaal van 2018 daalde en sinds dit jaar weer een stijgende lijn maakt. Deze stijging zullen we naar verwachting halverwege 2019 terugzien.

De dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de financiële graadmeter van een pensioenfonds. Als de dekkingsgraad 100% is, hebben we voor elke euro die we nu of in de toekomst aan pensioen moeten betalen (technische voorziening), ook precies één euro in kas. Een belangrijk getal dus! Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter het pensioenfonds ervoor staat. De actuele dekkingsgraad is gelijk aan de maandelijkse dekkingsgraad. Die berekenen we dus één keer per maand. Meer informatie over deze dekkingsgraad, de beleidsdekkingsgraad én het herstelplan lees je bij het onderdeel Financiële Situatie op onze website.

Wat is de technische voorziening?

Een pensioenfonds heeft bezittingen en verplichtingen. De bezittingen zijn de beleggingen (vermogen) en de verplichtingen zijn de pensioenen die nu en in de toekomst moeten worden uitbetaald. Deze verplichtingen heten samen de technische voorziening. De technische voorziening is dus het vermogen dat naar verwachting nodig is om alle lopende pensioenverplichtingen te kunnen betalen. De technische voorziening wordt berekend op basis van veronderstellingen met betrekking tot de toekomst. Het gaat dan bijvoorbeeld om beleggingsopbrengsten (rente, inflatie) en de overlijdenskansen (vergrijzing, medische ontwikkeling).

Wanneer worden de pensioenen weer verhoogd?

De stijgende energierekening, het hogere BTW-tarief voor eten en de stijgende zorgpremie: het leven wordt steeds duurder. De prijzen stijgen en daardoor kun je voor hetzelfde geld minder komen. Je geld wordt dus minder waard. Pensioenfonds Meubel probeert de pensioenen jaarlijks te verhogen (indexeren), zodat de koopkracht van het pensioen hetzelfde blijft. De verhoging wordt betaald uit het rendement. Jij en je werkgever betalen dus geen extra premie om de jaarlijkse indexatie te bekostigen. Dat betekent dat het pensioenfonds voldoende spek op de botten moet hebben, om een verhoging te kunnen betalen. Om precies te zijn: de dekkingsgraad van het pensioenfonds moet 110% zijn. Pas dan mogen we de pensioenen (deels) verhogen. Dit is niet alleen het beleid van Pensioenfonds Meubel, dit is ook in de Pensioenwet vastgelegd.