Dekkingsgraad augustus 2017

22
sep
2017

De beleidsdekkingsgraad (12 maandgemiddelde) van Pensioenfonds Meubel is eind augustus 104,0%. Dit betekent dat de beleidsdekkingsgraad is gestegen, want in juli was de beleidsdekkingsgraad nog 103,3%. De actuele dekkingsgraad is gedaald van 107,7% eind juli naar 106,9% eind augustus.

WAT VERTELT DEZE DEKKINGSGRAAD ONS?

De dekkingsgraad laat zien hoe het financieel met het pensioenfonds gaat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds heeft en het kapitaal dat het zou moeten hebben om nu en in de toekomst de pensioenen te kunnen uitbetalen. De actuele dekkingsgraad wordt elke maand bepaald. Hierdoor kan hij behoorlijk schommelen. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk ook continu. Elke dag stijgt of daalt de waarde van de aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen. Daarom berekenen we ook de beleidsdekkingsgraad. Die is veel stabieler, omdat het een gemiddelde is van de afgelopen 12 maanden.

WAT SPEELDE ER IN AUGUSTUS?

Afgelopen maand is de rente gedaald. Dit zie je meteen terug in de actuele dekkingsgraad. Die daalde 0,8%. De rente is afgelopen maand gedaald, maar kijken we naar het afgelopen jaar dan is de rente gestegen. Die stijging zien we terug in de beleidsdekkingsgraad. Die steeg namelijk van 103,3% naar 104,0%. We hebben het gewenste niveau van 104,3% nog niet bereikt, maar hiervoor hebben we nog tot 31 december de tijd.