Dekkingsgraad gedaald in oktober

21
nov
2018

Eind oktober was de actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds 107,1% en de beleidsdekkingsgraad 109,2%. De beleidsdekkingsgraad is dus met 0,1% gedaald, terwijl de actuele dekkingsgraad met 3,5% is gedaald. In het bericht lees je meer over de oorzaak van deze daling.

Tegenvallende beleggingsresultaten

De belangrijkste oorzaak van de daling van de dekkingsgraad zijn tegenvallende beleggingsresultaten. Vanwege tegenvallende resultaten op de beurs, is ons belegd vermogen minder waard geworden. Het gevolg is dat de dekkingsgraad is gedaald. Een andere oorzaak is dat de rente is gedaald. Gelukkig is de beleidsdekkingsgraad wel hoger dan de kritische grens van 104,3%. Dat betekent dat we de pensioenen voorlopig niet hoeven te verlagen.

Het effect van beleggingsresultaten op de dekkingsgraad

Pensioenfonds Meubel belegt het pensioengeld. Dat doen we omdat beleggen op de lange termijn meer oplevert dan sparen. Maar beleggen is natuurlijk niet zonder risico. Als de beurskoers daalt, wordt het geld dat we hebben belegd ook minder waard. In oktober was dit het geval. Het gevolg is dat de dekkingsgraad daalt. De dekkingsgraad is namelijk de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen. Als het geld dat het pensioenfonds heeft belegd precies evenveel is als de kosten voor het betalen van alle pensioenen, is de dekkingsgraad precies in balans: 100%. Maar als het geld dat is belegd minder waard wordt terwijl de kosten gelijk blijven, daalt de dekkingsgraad.

Het effect van de rente op de dekkingsgraad

De stand van de rente is belangrijk voor pensioenfondsen. We zijn namelijk verplicht om de waarde van alle pensioenen te berekenen tegen een bepaald rentetarief. Het is vergelijkbaar met de spaarrente. Als je over 20 jaar 1.000 euro nodig hebt en de rente is 1% dan moet je nu 820 euro op je bankrekening hebben. Na 20 jaar rente te hebben ontvangen, kom je dan namelijk uit op 1.000 euro. Is de rente 4% in plaats van 1% dan hoef je nu maar 464 euro in kas te hebben om over 20 jaar 1.000 euro op de bank te hebben staan! In het geval van pensioenfondsen zorgt een lage rente er dus voor dat we meer geld moeten reserveren. Als de rente daalt, wat het geval was in oktober, daalt dus ook onze dekkingsgraad.