Dekkingsgraad gedaald, maar geen verlaging in 2020

26
jul
2019

Eind juni was de actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds 103,9% en de beleidsdekkingsgraad 107%.  De actuele dekkingsgraad is dus met 0,2% gedaald en de beleidsdekkingsgraad daalde met 0,4%. De belangrijkste oorzaak van deze daling is de lage rente. Daardoor moet het pensioenfonds meer geld reserveren om alle pensioenen nu én in de toekomst uit te keren.

Kortingen dreigen, maar niet bij Pensioenfonds Meubel

Misschien heb je in de media gehoord dat veel pensioenen in 2020 waarschijnlijk worden verlaagd. Gelukkig zit Pensioenfonds Meubel niet in de gevarenzone. De grote pensioenfondsen waar de media over berichten, stonden er al niet zo rooskleurig voor. Daar bovenop daalde de rente nog verder én moeten pensioenfondsen vanaf 1 januari met een lager verwacht rendement gaan rekenen. Pensioenfonds Meubel merkt het effect van deze ontwikkelingen natuurlijk ook: je ziet dit terug in de dalende dekkingsgraad van de afgelopen maanden. Maar onze beleidsdekkingsgraad is met 107% nog steeds hoger dan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Pas als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds langer dan 5 jaar lager is dan 104,3%, moet er worden gekort. Pensioenfonds Meubel hoeft de pensioenen volgend jaar dus zeker niet te verlagen.

Actuele dekkingsgraad vs. beleidsdekkingsgraad

Zoals je kunt zien is onze actuele dekkingsgraad wél lager dan 104,3%. Het is goed om te weten dat we het beleid (onder andere het verlagen en verhogen van het pensioen) baseren op de beleidsdekkingsgraad. Dat betekent niet dat de actuele dekkingsgraad ons helemaal geen informatie geeft. De actuele dekkingsgraad kun je zien als een maanddekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Hierdoor schommelt de beleidsdekkingsgraad wat minder op en neer. In de grafiek zie je dit ook weer duidelijk terug.

De gevolgen van het pensioenakkoord voor het verlagen of verhogen van de pensioenen

Volgens het nieuwe pensioenakkoord hoeft een pensioenfonds pas te korten als de dekkingsgraad onder de 100% ligt. Pensioenfonds mogen dus lagere buffers aanhouden, waardoor het pensioen eerder verhoogd of verlaagd wordt. De pensioenen zijn dan dus minder zeker. Als het nieuwe pensioenakkoord van kracht wordt, gaan we je natuurlijk informeren over de precieze gevolgen van de financiële situatie voor het pensioen.