Dekkingsgraad in januari gedaald

13
mrt
2019

De beleidsdekkingsgraad van januari is uitgekomen op 108,2%. Dit is een daling van 0,4% ten opzichte van vorige maand. Deze daling zagen we al aankomen. De actuele dekkingsgraad is in de maanden oktober, november en december gedaald. Omdat we het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden gebruiken om de beleidsdekkingsgraad te berekenen, is het effect van de dalende actuele dekkingsgraad een beetje vertraagd.

In tegenstelling tot de daling van de beleidsdekkingsgraad, is de actuele dekkingsgraad met 1,8% gestegen. De stijging is te danken aan goede resultaten op onze beleggingen. Door het behaalde rendement steeg de dekkingsgraad met 4,7%. Maar er was in januari ook een negatief effect op de dekkingsgraad. Omdat de rente is gedaald, daalde de dekkingsgraad met 2,9%. Het uiteindelijke resultaat is dus een stijging van 4,7% - 2,9% = 1,8%.

De dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de financiële graadmeter van een pensioenfonds. Als de dekkingsgraad 100% is, hebben we voor elke euro die we nu of in de toekomst aan pensioen moeten betalen (technische voorziening), ook precies één euro in kas. Een belangrijk getal dus! Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter het pensioenfonds ervoor staat. De actuele dekkingsgraad is gelijk aan de maandelijkse dekkingsgraad. Die berekenen we dus één keer per maand. Meer informatie over deze dekkingsgraad, de beleidsdekkingsgraad én het herstelplan lees je bij het onderdeel Financiële Situatie op onze website.