Dekkingsgraad in juni

04
aug
2020

Eind juni is de actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds gestegen van 96,5% naar 97,3%. De beleidsdekkingsgraad is in juni gedaald van 100,7% naar 100,1%.

Waarom steeg de actuele dekkingsgraad?

De stijging van de actuele dekkingsgraad komt door het rendement dat op de beleggingen is behaald. Anderzijds daalde de rente een klein beetje. Dat zorgde voor een daling van de actuele dekkingsgraad.

De impact van rendement op de dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de verhouding tussen enerzijds het vermogen van het pensioenfonds en anderzijds de verplichtingen. Het vermogen van het pensioenfonds bestaat uit de waarde van de beleggingen. Als de beurskoersen stijgen, wordt het vermogen van het pensioenfonds meer waard. Dankzij het beleggingsrendement steeg in juni de dekkingsgraad met 1,3%. Maar de daling van de rente zorgde juist voor een daling van de dekkingsgraad van 0,5%. Uiteindelijk is de actuele dekkingsgraad dus gestegen met 0,8% (1,3% - 0,5%).

Waarom daalde de beleidsdekkingsgraad?

De beleidsdekkingsgraad is gedaald, omdat de actuele dekkingsgraad met name in het begin van het jaar sterk gedaald is. Het gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden is de beleidsdekkingsgraad. Naar verwachting stijgt de beleidsdekkingsgraad in 2021 pas weer.