Dekkingsgraad in maart

24
apr
2020

Gevolgen van het Corona-virus zichtbaar in de dekkingsgraad van maart
Eind maart is de actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds flink gedaald van 99,1% naar 92,4%. Ook de beleidsdekkingsgraad is in maart gedaald van 103,6% naar 102,4%.

De economie staat stil, de beurzen dalen
Deze maand zijn de gevolgen van het Corona-virus op de financiële situatie van het pensioenfonds groot. De actuele dekkingsgraad is flink (6,7%-punt) gedaald. Het leven in Nederland (maar ook in veel andere landen) is stil komen te staan. Dit heeft ook gevolgen voor de economie. De beurskoersen daalden in maart flink. Hierdoor zijn onze beleggingen minder waard geworden. De beleidsdekkingsgraad is hierdoor met zo’n 1,2%-punt gedaald.

Hoe nu verder?
De laatste weken stijgen de beurskoersen weer voorzichtig, maar het Corona-virus is het land en de wereld nog niet uit. Het blijft lastig om in te schatten wat op de lange termijn het gevolg is voor de economie. En om die lange termijn draait het bij pensioenfondsen. Het beleggingsbeleid van het pensioenfonds is gericht op de lange termijn. We kijken niet naar dagkoersen. Uiteindelijk is de dekkingsgraad aan het eind van het jaar bepalend voor eventuele verdere maatregelen. Dan weten we pas echt wat de impact is.