Dekkingsgraad omlaag in augustus

28
sep
2018

Op 31 augustus 2018 was de actuele dekkingsgraad van het pensioenfonds 108,4% en de beleidsdekkingsgraad 109,1%. Voor de actuele dekkingsgraad is dat 1,1% lager en voor de beleidsdekkingsgraad 0,1% hoger dan in juli. In dit bericht lees je wat de oorzaak is van deze stijging en daling.

Dekkingsgraad augustus 2018

De daling van de actuele dekkingsgraad werd onder andere veroorzaakt door de ontwikkeling van de rente op de technische voorziening. In augustus was dat -1,2%. Terug in de rode cijfer dus. Anderzijds haalden we wel een positief rendement van 0,1% op ons belegd vermogen.

De dekkingsgraad

De dekkingsgraad is de financiële graadmeter van een pensioenfonds. Als de dekkingsgraad 100% is, hebben we voor elke euro die we nu of in de toekomst aan pensioen moeten betalen (technische voorziening), ook precies één euro in kas. Een belangrijk getal dus! Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter het pensioenfonds ervoor staat. De actuele dekkingsgraad is gelijk aan de maandelijkse dekkingsgraad. Die berekenen we dus één keer per maand. Meer informatie over deze dekkingsgraad, de beleidsdekkingsgraad én het herstelplan lees je bij het onderdeel Financiële Situatie op onze website.

De technische voorziening

De technische voorziening is het vermogen dat we nodig hebben om de pensioenen uit te betalen aan onze gepensioneerden. Als de rente daalt, heeft dat negatieve gevolgen voor het vermogen dat we nodig hebben. Dat groeit dan namelijk minder snel. En die groei heeft dus ook gevolgen voor de stijging of daling van de dekkingsgraad.