Pensioenakkoord in zicht

26
sep
2018

Al ruim een jaar zijn ze met elkaar in gesprek over een nieuw pensioenstelsel: het kabinet, de SER, DNB, vakbonden en vakbewegingen. Het streven was om voor Prinsjesdag 2018 een akkoord te bereiken. Dat lukte niet. Ondanks dat er officieel geen nieuwe deadline is, is het wel belangrijk dat de vaart erin blijft. Met name omdat de Tweede en Eerste Kamer de benodigde wetgeving nog moeten goedkeuren. Waarover moet men een akkoord bereiken? Hieronder een korte opfriscursus.

Knelpunten voor een akkoord

Dat er nog geen akkoord is bereikt, heeft uiteraard meerdere redenen. Zo willen de bonden bijvoorbeeld dat er sneller geïndexeerd moet kunnen worden. Op dit moment moeten pensioenfondsen een zeer stevige buffer opbouwen voordat zij de pensioenen mogen laten meegroeien met de stijging van de prijzen. Hierdoor is dat bij veel pensioenfondsen al langere tijd niet gebeurd. Waardoor de koopkracht van gepensioneerden is gedaald. Ook de FNV heeft een belangrijke eis. De vakbond wil namelijk dat de AOW-leeftijd wordt vastgezet op 66 jaar. En dat hij dus niet verder stijgt.

Vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds of -verzekeraar

In de toekomst zou het voor zelfstandigen mogelijk moeten worden om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. De zzp’er profiteert hiermee van de voordelen die een collectieve regeling met zich meebrengt. Bijvoorbeeld het met zijn allen delen van de risico’s. Tegelijkertijd heeft hij wel zijn eigen persoonlijke pensioenregeling.

Meer informatie

Wil je meer lezen over de voortgang van het pensioenakkoord? Check dan zo nu en dan de pensioenpagina van het Financieel Dagblad. Zodra er een akkoord is bereikt, informeren we je daar over.