Uitzending Radar 1 oktober 2018

02
okt
2018

In deze uitzending van Radar werd de zaak van een deelnemer besproken. Zij heeft sinds 1978 pensioen opgebouwd via dezelfde werkgever. Maar dat gebeurde niet altijd bij hetzelfde pensioenfonds. En nu haar pensioen in zicht komt, blijkt dat een groot deel van haar pensioen zoek is. Hoewel de omvang van de zaak van mevrouw Groothand een uitzondering is, kan dit incidenteel vaker voorkomen. Daarom vertellen we je graag hoe het bij ons gaat én waar je zelf op kunt letten.

We gaan zorgvuldig met uw pensioen om

Wij zorgen goed voor het pensioen dat je op dit moment bij ons opbouwt. Hoeveel je opbouwt en wat je later kunt verwachten, zie je op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Zolang je pensioen bij ons opbouwt, krijg je dit ieder jaar van ons. Verder is het goed om te weten dat de administratie tegenwoordig digitaal verloopt. Hierdoor is het bijna onmogelijk om pensioen kwijt te raken. In het tijdperk van papieren administratie, was de kans hierop iets groter.
 

Van 1.000 naar 200 fondsen

Begin jaren ’90 van de vorige eeuw, waren er nog 1.000 pensioenfondsen. Op dit moment zijn het er zo’n 200. Deze daling komt doordat pensioenfondsen zijn samengevoegd. En daarbij wordt ook de administratie samengevoegd. Helaas kan het voorkomen dat daarbij iets niet goed gaat. Heb je in het verleden pensioen opgebouwd bij een fonds dat is samengevoegd met een ander pensioenfonds? Dan raden wij je aan om in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staan alle pensioenen die je hebt opgebouwd op een rij. Met begin- en einddatum erbij. Zo zie je snel of je misschien wat mist.

Trek op tijd aan de bel

Denk je dat je ergens pensioen mist? Wacht dan niet te lang met actie ondernemen. Houd er daarbij wel rekening mee dat er ook andere redenen kunnen zijn dat je pensioen denkt te missen. In veel gevallen is het pensioen dat bij het ene fonds is opgebouwd, overgedragen naar het andere pensioenfonds omdat je van werkgever bent veranderd. Dit heet waardeoverdracht. In die gevallen mis je geen pensioen. Mis je wel een pensioenfonds, omdat je daar geen pensioen meer hebt staan. De waarde van je pensioen is dan overgeheveld naar een ander pensioenfonds.

Meer informatie over de uitzending

Wil je meer weten over deze uitzending van Radar? Of wil je de uitzending terugkijken? Ga dan radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist.