Joost Hangeland is 43 jaar en werkte tussen 2009 en 2013 in totaal 4 jaar in de meubelbranche.

“Inmiddels werk ik in de logistiek en bouw ik ergens anders pensioen op. Toen ik nog in de meubelbranche werkte, heb ik natuurlijk gewoon pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds Meubel. Dat pensioen is en blijft van mij. De grote vraag voor iedereen die de meubelbranche verlaat, is: wat doe je met je pensioen bij Pensioenfonds Meubel?

Want wat er met je pensioen gebeurt, bepaal je zelf. Je kunt het meenemen naar het pensioenfonds (of de pensioenverzekeraar) van je nieuwe werkgever. Maar je kunt het ook laten staan. Wat er verstandig is, hangt van veel complexe zaken af. Ik heb me er toen wel even in verdiept en ben daarna tot de conclusie gekomen het gewoon te laten staan bij Pensioenfonds Meubel. Ik krijg later dus pensioen via meerdere partijen.

Wat moet ik doen met mijn Meubel-pensioen?

Na 4 jaar werk had ik nog niet heel veel pensioen opgebouwd. Maar wel net genoeg om het niet te kunnen ‘afkopen’. Zo heet dat. Het betekent dat het pensioenfonds kleine pensioenen – tot iets boven de 450 euro bruto per jaar –in één keer kan afkopen. Dan ontvang je een bedrag ineens. Dat lijkt wel leuk, maar als dat te vaak gebeurt, heb je later natuurlijk wel een probleem. Ik ben dus blij dat ik als ik met pensioen ben óók vanuit Pensioenfonds meubel een pensioen krijg. Te zijner tijd zal ik me verdiepen in de pensioenkeuzes die ik heb. Maar dat is iets voor over 20 jaar ofzo!”