Overslaan en naar inhoud gaan

Trouwen en samenwonen

Je wilt weten of je iets moet regelen als je gaat trouwen of samenwonen. Het antwoord is: je hoeft je partner alleen bij ons aan te melden als je een samenlevingscontract hebt. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap hebt, hoef je niets te doen.

Samenlevingscontract: meld je partner aan

Woon je samen en hebben jij en je partner een samenlevingscontract? Meld je partner dan bij ons aan met het formulier partnerrelatie (pdf). Stuur ook een kopie van je samenlevingscontract mee.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap: je hoeft niets te doen

Je hoeft je partner niet bij ons aan te melden als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je overlijdt, kijken we of je een partner had. Je partner krijgt dan automatisch bericht van ons. 

In het buitenland: meld je partner wel aan

Als je in het buitenland trouwt, krijgen we dat niet automatisch door van de gemeente. Stuur ons in dat geval een kopie van de huwelijksakte en het paspoort of de identiteitskaart van je partner.

Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt

Als jij overlijdt terwijl je pensioen bij ons opbouwt, krijgt je partner een nabestaandenpensioen. Je partner is met wie je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebt. Bekijk hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt.