Jij kiest zelf wanneer je met pensioen gaat. Ook kun je zelf kiezen hoe je je pensioen wilt krijgen en wat je voor je partner wilt regelen.

Eerst parttime met pensioen?

De eerste belangrijke vraag is: wanneer wil jij met pensioen? Heb je behoefte aan wat meer vrije tijd? Maak je je zorgen of je het wel vol gaat houden om tot je pensioen te blijven werken? Of verwacht je dat je niet genoeg pensioen krijgt als je eerder stopt met werken? Deeltijdpensioen kan uitkomst bieden. Je gaat dan wat minder werken en krijgt alvast een gedeelte van je pensioen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in één keer te stoppen met werken en met pensioen te gaan. Het moment waarop je met pensioen gaat, bepaalt hoeveel pensioen je elke maand gaat krijgen. Hoe eerder je met pensioen gaat, hoe lager je pensioen. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Pensioenfonds Meubel stuurt je ongeveer 4 maanden voor je AOW-leeftijd een aanvraagformulier voor je pensioen. 

Wat is er voor je partner geregeld als je overlijdt?

Bij Pensioenfonds Meubel ben je tijdens je pensioenopbouw verzekerd voor een partnerpensioen. Je partner krijgt dit pensioen als je overlijdt. Maar als je met pensioen gaat, stopt de verzekering. Je kunt er daarom voor kiezen om een deel van je ouderdomspensioen te gebruiken voor een uitkering voor je partner. Jouw pensioen wordt dan wat lager, maar je partner heeft wel een inkomen als jij er niet meer bent. Tot 2012 bouwde je bij Pensioenfonds Meubel wel een partnerpensioen op. In dat geval is er wel een uitkering voor je partner geregeld als je overlijdt als je met pensioen bent of als je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling van Pensioenfonds Meubel. Houd er rekening mee dat deze uitkering niet voldoende is voor je partner om van rond te komen.

Wil je een wisselende uitkering?

Standaard krijg je elke maand hetzelfde pensioen. Maar misschien past het beter bij jouw uitgavenpatroon om tijdens de eerste jaren als je met pensioen bent een wat hoger pensioen te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je je hypotheek nog moet afbetalen. Of om het moment totdat je AOW krijgt te overbruggen. Je kunt dan kiezen om de eerste jaren een hoger pensioen te krijgen en daarna een lager pensioen.

Als je pensioen lager is dan € 497,27 (in 2020)

Is je pensioen als je 68 bent lager dan € 497,27 (in 2020)? Dan wordt jouw pensioen in één keer uitbetaald. Dit noemen we afkoop. Pensioenfonds Meubel stuurt je een offerte voor afkoop 6 maanden voor je 68 jaar wordt.